Burnout en toch op vakantie?

Met de zomervakantie voor de deur is het altijd een heel gebeuren om een goed plan te maken voor elk gezinslid.
Maar als iemand van jullie (bijna) burnout is, dan heb je een flinke uitdaging.
Als eerste wil ik je waarschuwen: Vergeet niet te overleggen met je bedrijfsarts of je wel weg mag wanneer je al in de ziektewet zit! Als die het er niet mee eens is, kan je namelijk grote problemen met je werkgever krijgen wanneer je toch zou gaan.

Maar nu naar het onderwerp. Wat wil je en wat is goed voor je?

Je hebt net de hele Coronacrisis gehad. Dat was vast al heel intensief. Veel prikkels, veel afstemmen, veel onrust, veel irritaties. Dus je wilt weg!!

Maar de mate van je burnout is ook van belang. En ook de energie die je partner nog heeft, zo aan het einde van een schooljaar. Dus lees dit stuk en zet de voors en de tegens eens op een rijtje voor jezelf.

Vakantie geeft, zoals we allemaal weten, naast voorpret ook stress. Vantevoren en onderweg. Voorbereiding, plannen, reizen, en op de plaats van bestemming ben je meestal volledig uit je ritme. Die vrijheid, om je dag in te vullen zoals hij komt, is het heerlijke van vakantie, maar voor iemand met burnout een groot extra probleem, omdat zo iemand nou juist gebaat is bij veel structuur en rust.
Met een gezin is rust heel moeilijk te organiseren, alleen of met zijn tweeën is dat al gemakkelijker. Ik richt me hier even op de vakantie met een gezin, omdat daar meer bij komt kijken.
Je keus is natuurlijk ook afhankelijk van de klachten die je ervaart. Heb je last van extreme angst- of paniekaanvallen? Dan moet je weten waar je naartoe kan als er zoiets gebeurt op vakantie? Heb je veel fysieke klachten in maag of darmen, dan is een camping ook niet ideaal. En zo zijn er meer factoren.

In Nederland blijven kan al een stukje van dit probleem oplossen. Als je je dan niet goed voelt ben je zo weer thuis.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je op een plek komt waar de kinderen zich uitstekend vermaken, je partner de voorbereidingen goed heeft kunnen overnemen en er geen tegenvallers zijn op de bestemming. Maar ja, dat is wel heel ideaal.

Dus is het zaak om goed na te denken. Waar gaan we naartoe?

Had je al iets geboekt? Kijk dan met elkaar hoe realistisch het is. Kan ik dit aan, is er een mogelijkheid om mijn vakantie over te doen aan iemand anders, kan er een ander in mijn plaats meegaan? Enz. Niet de meest aantrekkelijke opties, maar geloof me, je wilt een terugval ook echt niet meemaken, want je komt er zomaar weer maanden door achterop. Het doet namelijk niet alleen iets met je lichaam, maar ook je geest en je zelfvertrouwen kunnen een enorme opdoffer krijgen als de vakantie door jouw toedoen (want zo voel je het waarschijnlijk) mislukt.

 

Maar misschien is het heel anders en had je al voor een hele rustige plek gekozen of kan je dat alsnog doen. Dan is het zaak om te zorgen dat je die rust ook goed benut voor je eigen ritme. Want jij hebt echt rust en ritme nodig. Dus niet te lang uitslapen, niet van het ene pretpark naar het andere rennen. Maar op regelmatige tijden naar bed en op regelmatige tijden opstaan. Zorgen voor een goede indeling van de dag. Veel stilte inplannen. En misschien extra tijd met God zoeken op een ontspannen manier. Al mediterend in de natuur, of zingend wanneer je daar de vrijheid voor hebt. Vul jezelf met Zijn goedheid en vrede, dat zal je winst opleveren.

 

Zo kan je deze burnoutperiode gebruiken om juist die dingen te doen waar je je normaal geen rust voor gunt. Zorg dat je veel naar buiten gaat. Ook als het weer wat slechter is, probeer dan toch een flinke dagelijkse wandeling te maken, liefst in de rust van de natuur.

Kies voor een natuurhuisje, een boerencamping of een andere stille plek. Kinderen genieten echt wel. Betrek ze bij het besluit om het eventueel anders te doen.
Blijf ook aandacht besteden aan regelmatig eten. Goede maaltijden zijn nodig voor je lichaam dat door stress een behoorlijke klap heeft gekregen.

Voor je partner is het niet makkelijk, dat is goed voor jullie allebei om je te realiseren. De totale burnout vraagt al veel van een partner, die van alles moet overnemen. En in de vakantie weer alleen op pad moeten met de kinderen of alleen de verantwoordelijkheid dragen valt echt niet mee. Neem dit mee in je besluitvorming. En bedenk ook dat deze burnout overgaat op een dag, al denk je misschien dat je er nooit uit komt.
Houd ondertussen ook op vakantie goed bij hoe het met je gaat. Dat helpt om op tijd te merken als je achteruit gaat. Want heel vaak verergert een burnout wanneer je niet in je eigen omgeving bent.
Kijk eventueel of je eerder weg kan wanneer je vastloopt. Laat een broer of zus je plaats een paar dagen innemen of goede vrienden, als je toch in het land hier blijft. En neem dan thuis ook goed je rust en draag zorg voor je beweging en je ritme.

Maar heb je nog niets geboekt? Denk dan goed na of op zomervakantie gaan echt wel een goed idee is dit jaar.

Ik wens jullie een zomer waarin iedereen genieten kan en tot rust komt.