Wat is EMDR?

Deze blog is nu eens een keer gewoon een praktische uitleg van wat EMDR is. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Een hele mond vol. In het kort gezegd: “door met je ogen de handbewegingen van de therapeut te volgen kan je een heftige gebeurtenis van de meest negatieve emotionele lading ontdoen en opnieuw verwerken”.
Toen ik mijn certificaat behaalde om EMDR te mogen toepassen wist ik dat dit een hele waardevolle aanvulling is op andere technieken, die ik bij traumaverwerking gebruik.

Maar wat is nou precies EMDR? En is het de oplossing voor alle trauma’s?
Om met dat laatste te beginnen: “nee, dat is het niet”. Er zijn geweldige resultaten mee behaald, maar soms kan beter gekozen worden voor een combinatie van technieken, zoals EMDR met lichaamsgericht werken of met schematherapie of eventueel nog andere opties.
EMDR is het meest bekend als behandeling bij traumaverwerking. Verwerken van heftige gebeurtenissen uit je leven waar je in het dagelijks leven soms of vaak nog last van hebt.

 

wat is EMDR_blog-P100-W400

Hoe werkt EMDR?
Soms maak je een heftige gebeurtenis mee. Dat kan van alles zijn: van mensen die je moest doodschieten als militair tot een auto-ongeluk dat je zag gebeuren en waarvan je het beeld niet kan kwijtraken. Bij zo’n gebeurtenis staat je hele lichaam op “alarmstand”. Je hartslag gaat omhoog, je adrenaline stijgt , je begint te zweten en je krijgt een reactie als “wegrennen, verstijven van angst of vechten”. Zo’n ervaring sla je op in een deel van de hersenen (Amygdala) waar je angstcentrum zit.
Bij nieuwe triggers in je leven na die gebeurtenis kan je dezelfde verschijnselen krijgen die je destijds had. Dus je lichaam kan bij een bepaalde geur, een geluid, een omgeving die er op lijkt of andere associaties, weer herbeleven wat er destijds gebeurde en daardoor opnieuw van slag raken. Je hartslag gaat weer omhoog en de adrenaline stijgt en je lichaam maakt zich klaar om te handelen. Ook alle negatieve gevoelens van destijds kunnen weer naar boven komen.


Bij EMDR kijken we eerst naar je verhaal, naar de gebeurtenis die jou nog steeds belast. We doen niet “even” een EMDR-sessie. We kijken goed hoe de last die jij nog hebt er uitziet in jouw leven. Doordat je telkens dit soort herbelevingen krijgt of omdat je bepaalde dingen steeds vermijdt om maar niet die angst te hoeven voelen. Ook dat laatste kan natuurlijk een grote belemmering gaan vormen voor je leven.
We zoeken naar het meest heftige moment van de meest recente gebeurtenis waarbij je die angst voelde. En we kijken welke emotie je daar nu bij hebt en hoe dat jou beïnvloedt in het dagelijks leven.

Dat beeld pak je als focus-beeld en terwijl je dat doet beweeg ik mijn hand vrij snel, en vrij dicht bij je ogen. Die handbeweging moet je goed volgen met je ogen. Het is dus een samenspel van jou als cliënt en mij.

Het wonderlijke is dat je werkgeheugen, waar de herinnering op dat moment in zit, geen twee dingen tegelijk kan doen. Dus terwijl jij focust op het beeld en je ogen mijn hand volgen, zwakt de emotie af die je voelt bij de herinnering. Je herinnering blijft, maar de conclusies die je uit dat gebeuren hebt getrokken en die je meestal al die heftige emoties geven, die veranderen. En dat betekent vaak een stuk meer rust voor de persoon zelf, voor jou dus.

Het lijkt voor sommigen een tovertrucje, maar er is een hele praktische verklaring voor, namelijk: we kunnen geen twee taken tegelijk even goed uitvoeren (dus zelfs niet diegenen die menen dat ze echte multi-taskers zijn). Je doet de ene taak altijd beter dan de andere.

Hoe lang duurt het voordat je effect merkt?

Meestal merk je al effect bij de eerste keer. Het is alleen wel zo dat een trauma vaak meer pijnlijke momenten kent met de daarbij behorende emoties. Wil je echt profijt hebben van de behandeling, dan moet je er meestal vaker mee aan de gang gaan. Dat wisselt van een paar keer tot veel meer. Afhankelijk van de impact van het trauma op je leven en je geest.

 

EMDR heeft veel meer toepassingsmogelijkheden dan alleen traumaverwerking. In een volgende blog zal ik dieper ingaan op andere vragen die ik geregeld heb zien langskomen.